tisdag 31 mars 2015

Revolutionerande förlåtelse


Efter att ha läst den här boken, och blivit djupt berörd känns det svårt att nu hitta ord som gör den rättvisa. Du ska läsa den här boken. Du ska verkligen göra det. Jag vet inte när en bok senast berört mig på samma sätt som den här gjorde.

Vi hade förmånen att lyssna till Medad i höstas när han besökte Karleby svenska församling, och hans historia är något utöver det vanliga. Hans far övergav honom, hans syskon och mamma när har var liten pojke. Han levde i fattigdom, förkastelse och misär. Han utsattes för sexuella övergrepp av sin syster. En annan syster blev mördad av missunnsamma släktingar. I 20 år bestod hans liv av stor bitterhet och hans enda mål var att gå med i armén så att han kunde få vapen och på så sätt döda alla dem som orsakat honom så stor smärta i livet. Detta tills han mötte Gud. Och en revolutionerande förlåtelse i Jesus. Och Medad blev sedan själv kallad till att leva i den här revolutionerande förlåtelsen.

Nedan följer min egen fria översättning av några stycken ur boken. Läs det gärna, men läs ännu hellre boken av Medad Birungi och Craig Borlase, A True Story of Revolutionary Forgiveness: Tombstones and Banana Trees.             *************************************************************
Vad innebär det att förlåta? 
Det innebär att lyda en av Guds direkta befallningar till oss. Det innebär att vi följer Jesu exempel. Det innebär att vi är öppna för det helande och den befrielse som följer av förlåtelse. Det innebär att vi omfamnar omvändelse, ånger, försoning och förkrosselse. Det innebär att vi får se en ny frigörelse i vår bön och förbön, att vår glädje växer, och att vi får se en radikal förändring i glädjen att evangelisera. Att förlåta är att växa, att leva, att älska. Att förlåta är att följa Jesus. Att förlåta är att lämna graven, och gå ut i en frisk luft och ett nytt liv, till den öppna famnen hos en väntande, älskande Gud.Av alla människor i världen, finns det ingen som är så stark som den som kan förlåta.


Vår syn på förlåtelsen behöver förändras. Förlåtelse är inte att vi kämpar med att ge upp någonting, det är ett val som gör oss fria.Revolutionerande förlåtelse förändrar inte bara den som förlåter utan också den som blir förlåten. Och mera - familjen och andra i  vår närhet blir också påverkade. Revolutionerande förlåtelse för med sig en förändring i vår livsstil, i våra prioriteringar och i våra äktenskap. Den går under ytan, för att förändra vår karaktär, för att förändra vårt sätt att leva. För att förändra människorna vi lever med, vårt sammanhang, vårt sätt att tänka och vårt sätt att kommunicera. 


Karisma utan rätt slags karaktär är väldigt farligt. Revolutionerande förlåtelse tar sig an vår karaktär. Och vi behöver mera av sådant idag. Förlåtelse behövs mellan folkstammar och kyrkor. Den behövs på en personlig nivå, liksom på en nationell nivå. Vi behöver även förlåtelse mellan raser. Och vi behöver förlåtelse mellan könen. 


Världen behöver människor som är villiga att välja förlåtelse, av hela hjärtat, helt och fullt, med tålamod, utan att diskriminera. Människor som är villiga att förlåta fortsättningsvis, människor som är villiga att förlåta trots att det gör ont, och som förlåter utan att förvänta sig något tillbaka. En uppoffrande förlåtelse - förlåtelse trots att den andre inte förtjänar den.


Världen behöver människor som inte är rädda för tårar, förkrosselse, eller risken för att de kommer att se ut som dårar. Att förlåta är smärtsamt och det är något som vi inte blir färdiga med.

VI behöver också människor som längtar efter vishet. Det är möjligt att vi hamnar att göra större uppoffringar än den som väljer att inte förlåta, så vi behöver vishet. Vi förlåter igår, idag och varje ny dag vi får. Så länge vi lever är förlåtelsen en del av vårt liv.

               *************************************************************

Låt mig ännu tillägga att förlåtelsen ändå aldrig får vara ett medel att sopa fel under mattan, eller en väg där övergrepp eller skada får fortsätta ske. Den får inte missbrukas, och framställs heller inte på det sättet i boken, och framförallt inte av Gud. Förlåtelsen är inte heller något vi av egen kraft tvingas in i. Men det är ett val vi kan göra, och när vi går till Gud med det valet behöver vi aldrig bli besvikna.

2 kommentarer:

 1. Tack! Bra avslutning på en fin långfredag. ♥
  Annars var hittar jag skivan du skrev om här under?
  Ha en fin Påsk Helg!

  Mvh/ Isabella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint att det också kunde ge dig något. Ha en fin påskhelg du med!

   Skivan får du tag på via webshopen på deras hemsida :) http://www.mrsbighillsingers.com/

   Radera